Importeren uit Excel of OpenOffice

Meer
09 dec 2012 11:29 - 31 dec 2012 13:45 #727 door Tonnie
Importeren uit Excel of OpenOffice werd gestart door Tonnie
Het is mogelijk om gegevens uit Excel, OpenOffice of LibreOffice in te lezen in BankTrans. Het bestand moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet bestaan uit één kopregel gevolgd door een of meerdere transacties. De kopregel moet bestaan uit de onderstaande kolommen:
- Rentedatum
- Rekening
- Omschrijving
- Tegenrekening
- Ten name van
- Bedrag
- Valuta
- Type
- Categorie
- Opmerkingen
- Boekingsdatum
- Banktype
- Bankcode
De kolom Type moet wel aanwezig zijn maar wordt niet ingelezen. Indien een categorie wordt ingevuld die in BankTrans nog niet bestaat, zal deze automatisch op het hoogste niveau worden toegevoegd.

Indien de kopregel correct is ingesteld en alle transacties zijn ingevuld, kan het bestand worden overgezet naar BankTrans. Hiervoor dienen de onderstaande stappen te worden doorlopen:

Excel
Kies voor Opslaan als en selecteer bij het bestandstype CSV (MS-DOS). Verschillende Excel versies hebben helaas verschillende benamingen voor dit bestandstype en er staan er tevens meerdere in de lijst. Het kan dus even lastig zijn om de juiste te selecteren. Voor zover ik weet werkt de MS-DOS versie in ieder geval. Kies dus deze als die erbij staat.

OpenOffice/LibreOffice
Kies voor Opslaan als en selecteer bij het bestandstype Tekst (CSV). Hierna volgt een instellingenscherm waarbij het veldscheidingsteken op punt-komma ';' moet worden gezet en het tekstscheidingsteken op dubbel aanhalingsteken '"'.

Nadat het bestand is aangemaakt kan het worden gecontroleerd via kladblok (of notepad). Belangrijk is dat de kolommen in het bestand zijn gescheiden door een punt-komma ';' en dat een komma ',' als decimaalteken is gebruikt. Verder moeten de datumvelden zijn opgenomen als jaar, maand, dag of dag, maand, jaar gescheiden door een minteken '-' (voorbeeld 2012-01-30 of 30-01-2012).

Indien het bestand het juiste formaat bevat kan het vervolgens in BankTrans worden ingelezen.

Er zijn twee voorbeelden van bestanden als bijlage bijgesloten. Het eerste bestand (exportExcel.csv) is zoals het door BankTrans kan worden ingelezen. Het tweede bestand (exportExcel.xls) kan als basis worden gebruikt voor bewerking in Excel of OpenOffice.

File Attachment:

Bestandsnaam: exportExcel.csv
Bestandsgrootte:0 KB

File Attachment:

Bestandsnaam: exportExcel.xls
Bestandsgrootte:25 KB


De volgende bijlage bevat een gedetailleerde beschrijving voor het bewerken van het bestand in OpenOffice/LibreOffice (met dank aan Henk).
Bijlagen:
Laatst bewerkt 31 dec 2012 13:45 doorTonnie.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Berini, Jan Willem, Winus van Asselt

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Meer
13 jan 2021 12:35 #5560 door Winus van Asselt
Beantwoord door Winus van Asselt in topic Importeren uit Excel of OpenOffice
Overgestapt van Penningmeester en omdat ik geen Windows meer wil gebruiken gekozen voor Banktrans.
Dank zij de stappen hier beschreven is het me gelukt om alle gegevens vanuit Penningmeester in te lezen in Banktrans.
Hartelijk dank voor de duidelijke beschrijving.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tonnie

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Powered by Kunena